top of page
  • Foto van schrijverElke Van De Woordfabriek

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet...

Bijgewerkt op: 3 dec. 2021

Of misschien wel... In deze blog deel ik, met veel plezier, 3 tips over hoe een helder beeld van jouw ideale klant zorgt voor meer centen.


🎶 Ik ben toch zeker Sinterklaas niet

Er groeit geen geldboom in m’n tuin

Ben Sinterklaas niet

Ik heb een negatief fortuin... 🎶


Ieder jaar opnieuw op 6 december speel ik uit pure nostalgie ‘Kniktieklaas’ van Bart Peeters én bovenstaande Hollandse klassieker van Kinderen voor Kinderen.

Hoe vaak heb ik dit liedje niet afgespeeld, toen ik alweer eens vond dat het niet eerlijk was dat andere meisjes wel die walkman*, die computer of fiets kregen en ik niet.


(Hoe vaak heb ik ALLE liedjes van Kinderen voor Kinderen (like a real 80’s-bitch ) grijs gedraaid? Ik putte troost uit de herkenbare situaties, was blij dat ik niet alleen was en dat mijn gevoelens internationaal erkend werden! 🤣)


SINTERKLAAS EN HET NEGATIEF FORTUIN

Dit even tussendoor.

Terug naar Sinterklaas' fortuin.

Ken je dit? Ondanks de C-crisis krijg je toch wel regelmatig vragen en aanbiedingen van potentiële klanten. Je babbelt wat, het project wordt uit de doeken gedaan, er wordt overlopen hoe jij in het plaatje past en dan... niks meer...


Geen mailtje, geen telefoontje, niks. Als je na een paar weken polst wat het probleem is, worden er allerlei excuses verzonnen om toch maar niet te moeten zeggen dat je prijs te hoog is. Dat het niet helemaal is wat ze verwachten. Dat de concullega van iets verderop beloofd heeft om gisteren al te leveren, enz...

Als startende ondernemer schiet je in de kramp. Je plooit jezelf dubbel om die potentiële klant te overhalen om toch met jou in zee te gaan. En uiteindelijk laat je je prijs zakken... Misschien zelfs zover dat je je broek eraan scheurt... Er een negatief fortuin aan over houdt...


I feel you!

Been there, done that.

Nu denk ik: Ik ben toch zeker Sinterklaas niet! En dat kan jij ook!


SINTERKLAAS EN DE IDEALE KLANT

Om bovenstaand scenario te voorkomen, doe je twee dingen: duidelijke grenzen stellen én een helder beeld creëren van jouw ideale klant in 3 stappen.


Stap 1 ~ Stel een verlanglijstje op

Vraag jezelf af met wie jij heel graag wil samenwerken. Wie wil jij met veel liefde verder helpen? Aan welke klant verkoop jij met plezier jouw product?

Beschrijf die ideale klant uitvoerig:

- Is het een hij of een zij**? Hoe oud is ze? Is ze getrouwd en heeft ze kinderen?

- Welke boeken leest ze graag? Van welke films houdt ze? Wat is haar lievelingskleur?

- Wat doet ze in haar vrije tijd? Wat zijn haar hobby's?

- Waar vind je haar (online)? Naar welke evenementen gaat ze? Wat googelt ze?

Welke blogs leest ze? Wie of wat volgt ze op social media?


Stap 2 ~ Knip & plak

De leukste stap! Nu je een uitgebreid verlanglijstje hebt opgesteld ga je jouw ideale klant een gezicht geven. Je maakt er als het ware een persoon van vlees en bloed van.

Kan je goed tekenen? Maak dan een mooi portret van haar.

Je kan ook op zoek gaan naar een passende foto. Knip of print hem uit en hang hem boven je bureau.

Nog leuker wordt het als je je avatar of persona online samenstelt. Je vindt tal van websites waarop je de haarkleur van jouw ideale klant kan kiezen, haar een bril kan aanmeten, enz.


Stap 3 ~ Speel op de emotie

In de laatste stap ga je op zoek naar de verlangens en problemen van jouw ideale klant. Welke gedachten en gevoelens spelen er door haar hoofd? Hoe ziet zij zichzelf? Wat voelt ze als ze over jouw product of dienst nadenkt? Op welke manier spreekt ze over haar wensen en noden?

Door jouw marketing af te stemmen op die noden en wensen zal zij zich gehoord en begrepen voelen. Als jouw product of dienst dan ook nog eens haar probleem oplost, zal jouw ideale klant je grootste fan worden.


JIJ BENT TOCH ZEKER SINTERKLAAS WEL!

Het heldere beeld dat je nu hebt, maakt dat je veel gemakkelijker jouw ideale klant herkent tussen alle andere potentiële kopers. Spreek jouw ideale klant rechtstreeks aan in al je communicatie (zeg dus 'je' en niet 'jullie'). Het gekke is dat, als je dit goed doet, je hiermee niet 1️⃣ maar meerdere ideale klanten zal bereiken. En meer klanten = meer centen! 💰


Tot slot nog dit: Benoem in alle marketing content die je creëert duidelijk het probleem van jouw ideale klant én de oplossing die jij te bieden hebt.

Op die manier speel je uiteindelijk toch wel een beetje voor Sinterklaas zonder aan je prijs af te doen!😉


Vind je dit moeilijk? Zit je vaak vast bij het maken van marketing content? Heb jij nood aan persoonlijke begeleiding voor jouw marketing?


Binnenkort open ik de deuren van mijn gloednieuwe 1-on-1 coachingprogramma! Wil jij er als eerste bij zijn? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief! De copy- en marketingtips krijg je er gratis bij. 😊
Grtz,

Elke* Prehistorische, batterijvretende, op cassettebandjes draaiende voorloper van de MP3-speler🎧


** Mijn ideale klant is een vrouw (een avontuurlijke, creatieve, startende ondernemer met te weinig tijd om naast haar bedrijf en haar gezin ook nog eens haar marketing te doen) vandaar dat er 'zij' en 'haar' staat. Maak er gerust 'hij/hem' van als jouw ideale klant een man is. 👩🧔

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page