top of page

Waarom we liever geen doelen stellen... (en hoe ze nochtans kunnen helpen om je goesting te doen)

Bijgewerkt op: 1 feb. 2022

Een doelenlijst. Je weet dat het een handig hulpmiddel is. Toch blijf je het maar voor je uitschuiven. Met een vervelend gevoel tot gevolg. Waarom je liever geen doelen stelt en wat je kan doen om ze nu eindelijk eens te realiseren, lees je in deze eerste blog van 2022.


Januari is ondertussen al om. Het leven gaat terug zijn gewone gangetje (wat dat dan ook mag zijn, na 2 jaar van mondmaskers, zelftesten en tweestrijd rond vaccins).


Enfin, vertel eens... hoe staat het met jouw goede voornemens?

Zit je nog op kruissnelheid of zijn ze al gesmolten als sneeuw voor de zon?

Misschien ben je helemaal geen fan van dat ‘opgeklopte new year’s resolutions’ gedoe.

Of ben je nog aan het nadenken over je doelen voor het ondertussen niet-meer-zo-nieuwe jaar...

Doelen noteren met pen op papier
Je doelen noteren ~ Accountability check-in bij jezelf

Doelen stellen... Het is een wijdverspreid fenomeen waar velen onder ons het lastig mee hebben. Enerzijds voelt 1 januari als een ongeschreven blad. Maagdelijk wit, alles kan nog en jij mag helemaal zelf beslissen wat die ‘alles’ zal zijn! #goestedoener

En daar wringt nu net het schoentje...


Waarom we liever geen doelen stellen

Vraag aan 100 mensen waarom ze dit jaar geen goede voornemens (aka doelen) hebben gesteld en je krijgt waarschijnlijk evenveel vage antwoorden terug. Van 'ik vind dat maar flauwekul' tot 'ik houd die toch nooit vol'. Excuses genoeg om niet te moeten toegeven dat je wellicht last hebt van één van deze 3 syndromen:

  • Het ik-weet-het-niet-syndroom: wat je niet wilt, weet je als de beste. Maar wat je dan wel wilt, daar heb je geen idee van.

  • Het vallende-ster-syndroom: de angst dat de wens (het doel) niet uitkomt als je ze luidop uitspreekt of op papier zet.

  • Het stenen-tafel-syndroom: het definitieve van de doelen als ze uitgesproken of genoteerd worden.


Voordelen van doelen

"Voila!", roept de Ludo* in mij nu triomfantelijk. Waarom zou je überhaupt doelen stellen? Wat is de meerwaarde van zo'n rondje brainstormen over waar je naartoe wilt met je leven?


Er zijn nochtans heel wat voordelen aan doelen. Volgens verschillende bronnen zorgen ze voor meer focus en groei. Tegelijk scheppen ze duidelijkheid, wat dan weer motiverend werkt.

  1. Doelen zijn niet alleen belangrijk als het om je business gaat. Ze zijn onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Door doelen te stellen, blijf je groeien en daag je jezelf uit om groter te denken.

  2. Doelen houden je gefocust. Ze zorgen ervoor dat je je minder snel laat afleiden omdat je bezig bent met iets dat voldoening geeft.

  3. Doelen geven je ook meer duidelijkheid over waar je naartoe wilt. Een eindpunt. Je werkt ergens naartoe, waardoor je veel gemotiveerder werkt dan zonder doel.

Met andere woorden: doelen hebben, maakt je gelukkiger! En een gelukkige jij, dat is de basis van een fijne relatie, de spil van een goed draaiend gezin en het begin van een bloeiende business. Toch?


*Ken j'em, de Ludo? Dat vervelende stemmetje in ieder van ons.


Van uitvluchtzoeker naar goalgetter

Allemaal goed en wel, maar wat doe je als je aan één van de syndromen van hierboven lijdt? Simpel! Je hebt 2 keuzes: ofwel blijf je uitvluchten verzinnen waardoor je met dat vervelende gevoel blijft zitten, ofwel vat je de koe bij de horens en ga je aan de slag met onderstaande tips.


(Kleine sidenote van een ervaringsdeskundige: beide keuzes vragen evenveel energie maar brengen niet hetzelfde op... Choose wisely, my friend!)


#nietsmoetallesmag

Ben je zo iemand die perfect weet wat je niet wilt? Lijst dat dan eens op. Noteer alles wat je echt écht ECHT niet wilt en ga dan op zoek naar de positieve tegenhanger.

👉 Liever niet meer uurtje-factuurtje werken? Tijd voor wat schaalbaarheid! Giet alle kennis die je on repeat gebruikt bij iedere klant in een e-book of een mini-videocursus om te verkopen.


#fearoffailure

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je je doel niet behaald? We durven ons nogal eens verliezen in fantastische (afgeleid van het woord fantasie) worst case scenario's.

Onderweg naar Le Million ~ Het Miljoen
Groots dromen mag!

Alleen draait het in realiteit vaak anders (lees 'beter') uit. En zo niet, dan staan er waarschijnlijk 5 mooiere alternatieven voor je klaar. Het is gewoon een kwestie van ze te willen zien!

👉 Zo zat ik ooit in de eindronde voor een megagrote contentopdracht. Haakt de klant toch niet af, zeker... Al die schone centen door mijn neus geboord. #p*ssed