Herken je dit? Vol goeie moed zet je je aan je bureau om nu eens eindelijk werk te maken van die content marketing. Je wil een aantal social media posts schrijven, nog een nieuwsbrief erbij en misschien kan je die homepagina ook wat pimpen. Let's do this!
... Doodse stilte ... Error 404 ... Frozen screen ... Niet op je laptop, wel in je hoofd.
Hoe ging het ook alweer?! Een goeie nieuwsbrief heeft een pakkende titel nodig en ook een preheader waarin je je klant teast. Maar hoe doe je dat dan met een Facebookpost? En is dat dan ook zo voor LinkedIn?
Voor je het weet ben je een half uur verder en staat er nog niks op papier ...
(allée, je scherm 💻)
AIDA
'Let's start from the very beginning', zoals Maria dat zo schoon zingt voor de Von Trapp kindertjes.
Als er één term is die je best in je achterhoofd houdt tijdens het schrijven, dan is het wel AIDA.
De naam van een beeldschoon Oud-Egyptisch slavenmeisje uit de gelijknamige opera van Verdi (maar dat even terzijde of als ezelsbruggetje 😉).
AIDA is een letterwoord waarbij iedere letter staat voor 1 van de 4 stappen in het grote hoe-schrijf-ik-een-marketingtekst-die-verkoopt-plan. Het is de basis van heel veel salespagina's, nieuwsbrieven en zelfs social media posts.
1. Attention
De eerste stap van het AIDA-model is meteen ook de belangrijkste. Met het begin van je tekst moet je namelijk zoveel mogelijk lezers overtuigen om verder te lezen. Online lezers beslissen in ongeveer 3 seconden of ze blijven hangen of doorscrollen... Grijp dus de aandacht met een opvallende titel en een intro die aanspreekt.
2. Interest
Je hebt de aandacht van je lezer? Goed zo! Nu komt het erop aan om interesse op te wekken.
Stel vragen of vertel een verhaal. Een verhaal waarin de hoofdrolspeler (voor één keer mag jij dat zijn. alle andere keren zet je je ideale klant centraal! 😊) een probleem ervaart dat jouw klant herkent. Formuleer het zo dat de lezer écht wil weten hoe je het boeltje hebt opgelost!
3. Desire
Zonder gène heb je je 'vuile was' buitengehangen in de vorige passage. Nice!
Maar zelfrelativering werkt alleen als het probleem ook effectief wordt opgelost.
Vertel de lezer hoe je uiteindelijk DE oplossing vond, hoe je die implementeerde in je dagelijkse leven en wat een goed gevoel dat gaf... Doe je klant verlangen naar de oplossing!
(die jij - wie anders? 😄- hem of haar kan bieden)
4. Action
Tijd voor actie! Nu je klant helemaal warm loopt voor jouw product of dienst, zet je hem of haar aan tot actie. Benoem duidelijk wat de call-to-action is. Laat hem of haar
een post liken, delen of becommentariëren
klikken op een link
je e-book downloaden
een e-mailadres achterlaten
...
Je kan je klant een extra reden geven om tot actie over te gaan door de call-to-action te combineren met een aantrekkelijk maar tijdelijk aanbod (bv. nu klikken = een lagere prijs).
Ook het counteren van bezwaren met een FAQ kan aanzetten tot actie.
Iedereen kan schrijven met het AIDA-model
Het AIDA-model is een superhandig marketingmodel dat je voor veel teksten en op verschillende kanalen kan inzetten. Je zult merken dat, door simpelweg deze 4 stappen te volgen, je ook meer klanten zal aantrekken. Aan de slag, dus!
PS. Voel je je toch niet helemaal zeker van je stuk? Heb je nood aan extra support bij het schrijven? Of wil je nog meer copywriting tips & tricks om je zichtbaarheid te vergroten en meer klanten te bereiken?
👉 Schrijf je in op mijn nieuwsbrief https://www.dewoordfabriek.com/inschrijving-nieuwsbrief en kom als eerste alles te weten over mijn digitale content cursus 'Copy (of) course!'.
Comentários